Samenwerkend leren en de inrichting van het klaslokaal

Samenwerkend leren, of coöperatief leren, heeft de laatste jaren heel wat aandacht gekregen binnen het onderwijs. Deze onderwijsmethode is gebaseerd op samenwerking en interactie en verschillende onderzoeken hebben de positieve effecten op de leerprestaties reeds aangetoond. De inrichting van een klaslokaal en het gebruik van meubilair speelt hierbij ook een belangrijke rol. 

De verhoogde leerprestaties zijn het gevolg van onderlinge interactie. Niet alleen een docent die uitlegt en leerlingen die luisteren, maar samen met elkaar discussiëren, opdrachten uitvoeren en problemen oplossen. Om deze interactie en daarmee het samenwerkend leren te stimuleren worden verschillende werkvormen toegepast, van interviews tot brainstormsessies. Echter zou interactie tussen leerlingen ook op een meer natuurlijke wijze gestimuleerd kunnen worden door meer aandacht te schenken aan de inrichting en setting van een klaslokaal.

Dat de setting en inrichting van het klaslokaal bij samenwerkend leren een belangrijke rol speelt wordt niet altijd voldoende belicht. Interactie moet zo min mogelijk worden geforceerd en het liefst natuurlijk tot stand komen. De strak opgelijnde schoolbanken van vroeger  of de vaste zitplaatsen in een collegezaal dragen hier niet aan bij. Klaslokalen moeten toe naar een open setting waar iedereen zich vrij voelt om te bewegen en deel te nemen. Dit kan door gebruik te maken van meubilair dat niet gebonden is aan een vaste plaats en gemakkelijk kan verplaatsen met de gebruiker. Het is dan ook niet voor niets dat de gerenommeerde  Deense meubelfabrikant Fourdesign hier op inspeelt met producten zoals Innotab. Fourdesign geeft aan dat de Innotab de toekomst is van leeromgevingen omdat het de passiviteit doorbreekt en voor een dynamische en interactieve omgeving zorgt. Dat verschillende universiteiten en scholen in Denemarken gebruik maken van het product zegt genoeg. Neem bijvoorbeeld de Syddansk Universitet, Aalborg Universitet, VIA Universitet en andere universiteiten en scholen in Denemarken en elders op de wereld zoals de Universiteit Hasselt (België).

Samenwerkend leren

Behalve voor klaslokalen geldt hetzelfde voor vergader- of ontmoetingsruimtes.  Een open setting dat uitdaagt tot interactie zorgt voor productieve, efficiënte ontmoetingen en vergaderingen waarin iedereen deelneemt en met elkaar samenwerkt. Zo bespaart u tijd en geld. Daarnaast hoeven vergaderruimtes niet meer worden klaargezet en is schoonmaken met eenvoudig verplaatsbaar meubilair zoals de Innotab een fluitje van een cent. Bekijk daarvoor ook eens onderstaand filmpje welke het product goed weergeeft.

Bent u benieuwd hoe u de leerprestaties binnen uw school kunt verhogen of efficiënter kunt vergaderen? Strating Dilling adviseert u graag. Wij onderhouden goede relaties binnen de (kantoor)meubelindustrie en zijn leverancier van verschillende kwaliteitsmerken zoals Fourdesign. Neem gerust en geheel vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

 

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Nieuws